Ofisler ergonomik ama çalışanlar değil

Hürriyet İK'nın haberine göre, Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, Türkiye’de şirketlerin ergonomik olduğunu ama çalışanların ergonomik olmadığını söylüyor. Oysaki birçoğumuzun yaşadığı boyun, üst uzuv ve bel ağrılarını, vücudun doğru kullanımı ve ofis aletlerinin ergonomik düzenlenmesiyle, çok büyük ölçüde engellemek mümkün.

Ergonomik olmayan iş ortamları, çalışanlarda kronik kas ağrıları, kas tutulması, uyuşmalar, hareket kısıtlılığı gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Boyun, bel, diz ve omuz ağrıları, sinir sıkışmaları, el bileğinde sinir sıkışması (karpal tünel sendromu), spazmlar gibi sonrasında geri dönüşümü olmayan sağlık sıkıntıları ile karşı karşıya kalınmasına sebep oluyor. Bu konuda herhangi bir önlem alınmazsa hasta için sonunda ameliyata kadar gidebilecek bir takım tedavi yöntemlerine başvurulması gerekiyor.

Oysaki ofis çalışanları ve bilgisayar kullananların yaklaşık yarısını etkileyen boyun, üst uzuv ve bel ağrıları vücudun doğru kullanımı, monitör, klavye ve mouse’un, masa ve koltuğun ergonomik düzenlenmesiyle çok büyük ölçüde engelleyebilmek mümkün. 

ABD’deki yıllık maliyeti toplam 1 trilyon doları aşan Mesleki Kas İskelet Hastalıkları (MKİH), Avrupa’daki en yaygın işyeri kaynaklı hastalıkların başında geliyor. European Agency for Safety and Health at Work’den alınan bilgiye göre 25 Avrupa Birliği ülkesindeki çalışanların yüzde 24’ü sırt ağrısı, yüzde 22’si kas ağrılarından şikayetçi olduklarını söylüyor.

Yine İsveç’te hastalık iznine ayrılan sırt ve boyun hastaları ülkenin sağlık hizmetleri harcamalarının yaklaşık yüzde 7’sine eşit bir toplam maliyeti temsil ediyor.

İşe geç kalmanın en büyük nedeni
Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri kas ve iskelet sistemi kaynaklı ofis hastalıklarındaki artış ve verim kaybından dolayı şirketlerde ergonomi eğitimlerine başladı. 1 endüstri mühendisi, bir fizyoterapist ve bir doktordan oluşan ekip önce şirkete gelip bir analiz ve gözlem yapıyor, ardından bir soru formu veriyor sonrasında çalışanlara uygun bir ergonomi eğitimi veriyor. Ortaya çıkan risk faktörlerini ortadan kaldırmak veya önlemeye yönelik ürün ve çözüm önerileri sunuyor, 3 ay sonra da o şirkete kontrole gidiyorlar.
Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, Türkiye’de işyerilerinin son derece ergonomik olduğunu ama çalışanların ergonomik olmadığını söylüyor: “Eğitimlerden sonra uyku düzeni değişenler var ki bence işe geç kalmalarının en büyük nedenlerinden biri ergonomi. Şirketler bu eğitimlere maliyet olarak bakıyorlar ama bizim yaptığımızı analizlere göre 1.000 kişilik bir işyerinde doğru işçi sağlığı uygulamaları ile yaklaşık 4 kişinin 1 yıllık maaşı kadar tasarruf sağlayabiliyorsunuz.”

Kaynak: http://www.yenibiris.com/HurriyetIK/Oku.aspx?ArticleID=8996

Yorumlar